Fit tofurnik

 

tofurnik-2Składniki na spód ciasta:

6 łyżek zmielonego siemienia lnianego

6 łyżek soku pomarańczowego

6 łyżek ciepłej wody

60 g ksylitolu (można zastąpić cukrem, stewią, agawą itp.)

100 g mąki żytniej

100 g płatków owsianych górskich

2 łyżki kakao lub karobu

2 łyżki przyprawy piernikowej (cynamon, imbir, goździki, gałka muszkatołowa, kolendra, kardamon, pieprz czarny, ziele angielskie)

szczypta soli

Składniki na masę:

900 g tofu (może być więcej)

4 łyżki mocno zmrożonego mleka kokosowego

sok z 2 średnich cytryn

sok z 1 pomarańczy

skórka z 1 pomarańczy

200 g ksylitolu (lub jw.)

3 łyżki mąki ziemniaczanej

odrobina laski waniliowej (może być cukier z prawdziwą wanilią, ewentualnie aromat waniliowy)

Składniki na polewę:

150 g daktyli

5–10 łyżek domowych powideł (może być niskosłodzony dżem) do wyboru: śliwkowych, truskawkowych, malinowych, wiśniowych itp.

20 g posiekanych migdałów

 

Wykonanie:

Mieszamy ze sobą dokładnie wszystkie składniki na spód w jednej misce. Wykładamy tortownicę papierem do pieczenia i rozsmarowujemy równomiernie uzyskane ciasto. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza) na 20 minut.

Wszystkie składniki na masę (poza mlekiem kokosowym i mąką ziemniaczaną) dokładnie miksujemy/blendujemy, by uzyskać gładką konsystencję. Nie ma prawa przetrwać ani jedna grudka. Najlepiej sprawdzi się wysokoobrotowy mikser. Dodajemy mąkę i znów dokładnie miksujemy. Dodajemy mleko kokosowe (tylko cztery łyżki) i delikatnie mieszamy całość. Mleko musi być bardzo dobrze zmrożone – warto wstawić je na około 3 godz. do zamrażarki. Wylewamy masę do tortownicy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (160 stopni Celsjusza) na godzinę. Tofurnik będzie bardziej wilgotny, jeśli na spodzie piekarnika umieścimy żaroodporne naczynie z gorącą wodą. Po zakończeniu pieczenia zostawiamy ciasto w piekarniku z uchylonymi drzwiami do całkowitego ostygnięcia.

Polewa: Wrzucamy do garnka daktyle oraz dżem i dodajemy odrobinę wody. Gotujemy na wolnym ogniu aż powstanie gęsta, jednolita masa. Chłodzimy ją przez około 20 minut w zamrażarce. Kiedy tofurnik ostygnie, wylewamy na niego polewę i posypujemy migdałami. Przechowujemy ciasto w lodówce.

 

 

Jakub SawickiJakub Sawicki

Trener personalny, bloger, autor strony www.plant-punch.pl. Sportowiec oddany treningowi opartemu na filozofii CrossFitu. Instruktor samoobrony oraz nauczyciel sztuk walki. Uzależniony od zdrowego stylu życia, opartego na roślinnej, nieprzetworzonej diecie, szacunku do środowiska i innych istot. Wierzy w medycynę zapobiegawczą opartą na zdrowych, rozsądnych nawykach żywieniowych, na odpowiedniej ilości ruchu i aktywności fizycznej rozumianej jako higiena ciała i umysłu oraz na praktyce korekcyjnej i reedukacji prawidłowych wzorców ruchowych oraz prawidłowej postury.