Fit tofurnik
Składniki na spód ciasta:
6 łyżek zmielonego siemienia lnianego
6 łyżek soku pomarańczowego
6 łyżek ciepłej wody
60 g ksylitolu (można zastąpić cukrem, stewią, agawą itp.)
100 g mąki żytniej
100 g płatków owsianych górskich
2 łyżki kakao lub karobu
2 łyżki przyprawy piernikowej (cynamon, imbir, goździki, gałka muszkatołowa, kolendra, kardamon, pieprz czarny, ziele angielskie)
szczypta soli
Składniki na masę:
900 g tofu (może być więcej)
4 łyżki mocno zmrożonego mleka kokosowego
sok z 2 średnich cytryn
sok z 1 pomarańczy
skórka z 1 pomarańczy
200 g ksylitolu (lub jw.)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
odrobina laski waniliowej (może być cukier z prawdziwą wanilią, ewentualnie aromat waniliowy)
Składniki na polewę:
150 g daktyli
5–10 łyżek domowych powideł (może być niskosłodzony dżem) do wyboru: śliwkowych, truskawkowych, malinowych, wiśniowych itp.
20 g posiekanych migdałów
Wykonanie:
Mieszamy ze sobą dokładnie wszystkie składniki na spód w jednej misce. Wykładamy tortownicę papierem do pieczenia i rozsmarowujemy równomiernie uzyskane ciasto. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza) na 20 minut.
Wszystkie składniki na masę (poza mlekiem kokosowym i mąką ziemniaczaną) dokładnie miksujemy/blendujemy, by uzyskać gładką konsystencję. Nie ma prawa przetrwać ani jedna grudka. Najlepiej sprawdzi się wysokoobrotowy mikser. Dodajemy mąkę i znów dokładnie miksujemy. Dodajemy mleko kokosowe (tylko cztery łyżki) i delikatnie mieszamy całość. Mleko musi być bardzo dobrze zmrożone – warto wstawić je na około 3 godz. do zamrażarki. Wylewamy masę do tortownicy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (160 stopni Celsjusza) na godzinę. Tofurnik będzie bardziej wilgotny, jeśli na spodzie piekarnika umieścimy żaroodporne naczynie z gorącą wodą. Po zakończeniu pieczenia zostawiamy ciasto w piekarniku z uchylonymi drzwiami do całkowitego ostygnięcia.
Polewa: Wrzucamy do garnka daktyle oraz dżem i dodajemy odrobinę wody. Gotujemy na wolnym ogniu aż powstanie gęsta, jednolita masa. Chłodzimy ją przez około 20 minut w zamrażarce. Kiedy tofurnik ostygnie, wylewamy na niego polewę i posypujemy migdałami. Przechowujemy ciasto w lodówce.
Jakub Sawicki
Trener personalny, bloger, autor strony www.plant-punch.pl. Sportowiec oddany treningowi opartemu na filozofii CrossFitu. Instruktor samoobrony oraz nauczyciel sztuk walki. Uzależniony od zdrowego stylu życia, opartego na roślinnej, nieprzetworzonej diecie, szacunku do środowiska i innych istot. Wierzy w medycynę zapobiegawczą opartą na zdrowych, rozsądnych nawykach żywieniowych, na odpowiedniej ilości ruchu i aktywności fizycznej rozumianej jako higiena ciała i umysłu oraz na praktyce korekcyjnej i reedukacji prawidłowych wzorców ruchowych oraz prawidłowej postury.
Komentarze
komentarze