Jabłkowa pieczona jaglanka z masłem orzechowym

Składniki:

  • 50 g namoczonych płatków jaglanych
  • 2 jaja
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu
  • miarka odżywki białkowej waniliowej
  • łyżka siemienia lnianego
  • jedno duże jabłko lub dwa małe
  • łyżka dobrej jakości masła orzechowego

Wykonanie:

Miksujemy jaja, dodajemy suche składniki i jeszcze raz miksujemy. Dodajemy płatki i utarte jabłko (ja zostawiam trochę jabłka, aby później dać jeszcze na wierzch). Przekładamy łyżką masę (musi być gęsta!) do silikonowej formy (są rewelacyjne, bo nie wymagają smarowania) i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach w opcji góra-dół i 5‒10 minut termoobieg. Osobno wkładam do piekarnika pozostałe jabłka. Po wyciągnięciu smaruję ciasto masłem orzechowym i układam na nim zapieczone jabłka.

 

O autorce:

Beata Garczarek – trener personalny i instruktor fitness w Częstochowie. Miłośniczka zdrowego stylu życia i zdrowego, pysznego jedzenia. Nie lubi nudy, ani na treningach, ani w kuchni. Przygotowując posiłki, kieruje się trzema zasadami ‒ ma być zdrowo, pysznie i różnorodnie.