Krem z batatów z krewetkami

Składniki:

  • 2 średnie bataty lub jeden duży
  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • garść krewetek
  • masło
  • puszka mleczka kokosowego
  • przyprawy: kmin rzymski, chili, kolendra, sól, pieprz

Wykonanie:

W garnku na maśle zeszklić cebulę, dodać posiekany czosnek i chwilę razem poddusić. Dodać obranego i pokrojonego w kostkę batata, doprawić solą. Smażyć przez ok. 5 minut, co chwilę mieszając. Dodać przyprawy i smażyć jeszcze przez minutę. Wlać mleczko kokosowe i pół szklanki wody, zagotować. Gotować przez ok. 15 minut do miękkości batatów. Zmiksować. Dodać krewetki i gotować jeszcze kilka minut. Można ozdobić posiekaną kolendrą lub dodać pestki dyni.

PS Nie przejmujcie się proporcjami składników, ten krem zawsze wychodzi smaczny.

 

O autorze:

Piotr Tartanus  – trener Power Training specjalizujący się w przygotowaniach do ekstremalnych biegów z przeszkodami. Propagator wszechstronnej sprawności fizycznej i zdrowego stylu odżywiania.