Krem z pomidorów w fit wersji

Składniki:
2 puszki pomidorów (mogą być w całości, mogą być krojone – absolutna dowolność, fajnie jakby były w skórce)
1 duży pomidor malinowy
kilka sztuk pomidorów suszonych
2 żółte pomidory
garść rukoli
ząbek czosnku
trochę keczupu/ koncentratu pomidorowego (ja stosuje ketchup Kotlin 60% kcal mniej i bardzo go sobie chwalę)
łosoś 100 g (dzwonki albo brzuszek)
mieszankę suszonych ziół prowansalskich
świeże zioła np. bazylia

Wykonanie:
Podgrzewamy w rozgrzanym garnku skrojone pomidory suszone z drobno posiekanym czosnkiem i po niedługiej chwili dodajemy pomidory z puszki, pokrojone pomidory: malinowy, żółty i dodajemy keczup/ koncentat pomidorowy. Gotujemy wszystko kilka minut pod przykrywką.
W tym czasie zajmujemy się łososiem – obsmażamy go na grillowej patelni. Naprawdę konkretnie. Następnie wracamy do garnka z pomidorami. Dodajemy suszone zioła. Wyłączamy gaz i pozwalamy się wszystkim smakom „przegryźć”. Po wystygnięciu dodajemy rukolę i znów przykrywamy całość na kilka chwil, po czym (jak już ładnie wystygnie) wszystko blendujemy na gładką masę. Do miseczki wlewamy gorący krem, dodajemy do niego kawałek usmażonego łososia, całość dekorujemy świeżym majerankiem.
 
O autorze:
Barbara Baranowska
Propagatorka racjonalnego stylu życia i holistycznego podejścia do człowieka. Coach, trener fitness i żywieniowiec, zarażająca pozytywną energią i chęcią działania. Prowadzi fanpage na facebooku Think about EAT, gdzie dzieli się przepisami na zdrowe i nieskomplikowane dania.