Krewetki z makaronem ryżowym

Składniki:
150g krewetek
100g makaronu ryżowego
Natka pietruszki
4 ząbki czosnku
Świeżo zmielony pieprz i sól ziołową
Ćwierć kostki masła
Starta skórka z cytryny
Odrobina białego wina do smaku.

Wykonanie:
Krewetki rozmrażamy. Na patelnie wrzucamy masło klarowane, rozdrobniony czosnek i skórkę cytryny. Po minucie dodajemy krewetki i mieszamy ok 3 minuty, po czym wlewamy odrobinę wina. Doprawiamy solą i pieprzem. Krewetek nie smażymy za długo, bo zrobią się twarde. W tym czasie, zalewamy makaron ryżowy w głębokim naczyniu wrzącą wodą na ok 4 minuty. Gdy już będzie al dente wylewamy wodę i mieszamy makaron z krewetkami i sosem.
Podajemy na talerzu posypane świeżo posiekaną natką pietruszki. Dla smaku skrapiamy sokiem z cytryny.

O autorze:
Tobiasz Dziurdziewski
Trener personalny, certyfikowany instruktor kulturystyki, medical personal trainer oraz dietetyk. Właściciel studia treningu personalnego Transformers Trening & Dieta w Lesznie. Najważniejszą pasją jest dla mnie sam człowiek – jego cele, marzenia, trudności oraz sport pod szeroko pojętą definicją przekładam na trening bo najważniejszym celem jest cel klienta i spełnienie jego marzeń.