Lekki placek jaglany z borówkami

 

 placek-jaglanySkładniki:
200 g kaszy jaglanej
5 jaj
5 białek jaj
150 g chudego twarogu
dwie garści borówek świeżych lub mrożonych
stewia do dosłodzenia
kilka kropel ekstraktu z wanilii
Wykonanie:
Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie i gotujemy przez 15 minut do miękkości. Odstawiamy do wystygnięcia. Do blendera wrzucamy ugotowaną kaszę, całe jaja, białka jaj, twaróg oraz ekstrakt z wanilii. Dosładzamy stewią według gustu. Wszystko blendujemy na gładką jednolitą masę i wylewamy do formy wcześniej posmarowanej małą ilością oleju kokosowego lub innego tłuszczu. Na wierzchu układamy borówki i wstawiamy całość do piekarnika z termoobiegiem rozgrzanego do 150 stopni na ok. 40 minut. Pilnujemy, aby wierzch się nie przypalił. Po wyjęciu odstawiamy do wystygnięcia.

 

Marcin

 

Marcin Gąsiński 

Absolwent Akademii Wychowania Fizycznego w Warszawie od kilku lat związany z branżą fitness. Obecnie instruktor kulturystyki PZKFiTS, trener personalny oraz założyciel strony Kierunek Fitness promującej zdrowy styl życia i aktywność fizyczną.