Łosoś w tymianku z grzankami czosnkowymi i wiosenną sałatką

Łosoś w tymianku z grzankami czosnkowymi i wiosenną sałatką

łosoś_02_mniejszeSkładniki:

Łosoś:

■ filet z łososia (bez skóry),

■ przyprawy: tymianek suszony, pieprz świeżo mielony, suszona papryka ostra lub słodka, szczypta soli.

 

Grzanki czosnkowe:

■ oliwa z oliwek,

■ czosnek,

■ bułka lub chleb razowy.

 

Sałatka wiosenna:

■ kapusta pekińska,

■ pomidor,

■ oliwki zielone lub czarne,

■ świeża czerwona papryka.

 

Wykonanie:

Z jednej strony posypujemy łososia szczyptą soli oraz papryką suszoną, świeżym grubo zmielonym pieprzem i tymiankiem, z drugiej strony − świeżym grubo zmielonym pieprzem i tymiankiem. Smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu pod przykryciem (aby zachować soczystość i czystą kuchnię). W momencie, gdy góra fileta zaczyna się ścinać, przewracamy na drugą stronę. Chleb razowy grillujemy lub wrzucamy do tostera, następnie polewamy małą ilością oliwy ze świeżo wyciśniętym czosnkiem (można także posypać ziołami). Warzywa kroimy na kawałki i mieszamy.

 

Igor Dzierżanowski
Dietetyk sportowy, trener personalny, instruktor kulturystyki i judo (3 DAN), właściciel www.dietetyk-sportowy.pl w Warszawie. Magister dietetyki i członek Kadry Narodowej Judo.

Fot. archiwum własne autora przepisu