Makaron gryczany z tuńczykiem w sosie pomidorowym

 

DSCN2167Składniki na 2 porcje:

1 puszka tuńczyka w oliwie lub dwie – ok. 150 g

1 puszka pomidorów krojonych

makaron gryczany (porcja według własnego uznania i potrzeb)

zioła i przyprawy (sól himalajska, pieprz, oregano, bazylia)

roszponka lub rukola do ozdoby

 

Wykonanie:

Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Do osobnego garnuszka wlewamy pomidory z puszki. Do pomidorów dodajemy tuńczyka. Podgrzewamy. Doprawiamy – u mnie najczęściej bazylia i oregano oraz sól himalajska. Ugotowany makaron polewamy sosem z tuńczykiem i gotowe. Równie dobrze możesz podać to danie z ryżem, kaszą gryczaną, jaglaną czy innym węglowodanowym dodatkiem. Posiłek ten jest świetną opcją przedtreningową.

 

 

Michalina - fot Konrad ShmidtMichalina Kasprowicz

Dietetyk, trener personalny, instruktor fitness, instruktor aqua, wykładowca. Uważa swoją pracę za wymarzoną, choć klienci bywają bardzo wymagający. Ale dzięki temu może się ciągle rozwijać. Aktywność fizyczna towarzyszy jej od najmłodszych lat. Połączenie dietetyki z ruchem i praca z ludźmi w tym zakresie daje jej pełną satysfakcję.

 

 

fot. Konrad Shmidt