Penne z kurczakiem i suszonymi pomidorami

Składniki (na 1 porcję):

  • 100 g makaronu penne pełnoziarnisty,
  • 150 g piersi kurczaka,
  • 3-4 suszone pomidory (tutaj z żurawiną),
  • 150 g brokułów,
  • 10 g utartego sera mozarella,
  • 10 g kiełków,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • przyprawy: zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, papryka czerwona słodka, sól, świeża bazylia.

Wykonanie:

Kurczaka pokroić w kostkę i zamarynować w łyżce oleju i przyprawach. Mięso najlepiej zostawić w lodówce na kilka godzin, aby nabrało aromatu ziół. Usmażyć kurczaka na patelni (nie trzeba dodawać już tłuszczu, gdyż ten jest obecny w marynacie). Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.  Po ugotowaniu przelać zimną wodą. Brokuły sparzyć, wrzucić do wrzącej wody i ugotować na półtwardo (ok.5 minut), później podzielić na mniejsze różyczki. Suszone pomidory pokroić na kawałki według uznania. Ułożyć na talerzu: makaron, posypać kawałkami kurczaka, brokułów, suszonymi pomidorami, szczyptą sera i ulubionym rodzajem kiełków. Można przystroić liściem świeżej bazylii.

 

O autorce:
Emilia Wacławik – Instruktor fitness, dietetyk. Od dzieciństwa związana z wieloma dziedzinami sportu, fascynatka zdrowego stylu życia. Kończy studia magisterskie na kierunku dietetyka i rozwija swoje pasje pracując równocześnie w klubie fitness.