Pikantny makaron kukurydziany z warzywami i wędzonym tofu

Pikantny makaron kukurydziany z warzywami i wędzonym tofu

SONY DSC

 

Składniki:

  • 120 g makaronu kukurydzianego
  • 2 marchewki
  • mała cebula
  • kilka pieczarek
  • 3–4 suszone pomidory
  • 1/2 czerwonej papryki
  • łyżka koncentratu pomidorowego lub passata pomidorowa
  • 1/2 zielonej cukinii
  • oliwa z oliwek
  • ostra papryka w proszku, sól
  • 100 g wędzonego tofu

 

Wykonanie:

Makaron ugotować razem z marchewką. Na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę i pokrojone pieczarki. Dodać tofu, paprykę, drobno pokrojone suszone pomidory i smażyć razem chwilę. Dorzucić cukinię, koncentrat i przyprawy – do smaku. Do warzyw wsypać ugotowany makaron i marchewkę i dokładnie wymieszać, cały czas trzymając na małym ogniu. Gotowe!

 

Sylwia Fojcik

Przyszły trener personalny, aktualnie w trakcie nauki i na drodze do zdobycia uprawnień trenerskich. Od kilku lat prowadzi bloga dotyczącego sportu i zdrowego odżywiania „poranne.com”. Lubi bieganie, ma na koncie kilka półmaratonów i maraton.

 

Fot. archiwum własne autorki przepisu