Pizza na spodzie z mąki z ryżu brązowego

Pizza na spodzie z mąki z ryżu brązowego
pizza

 

 

 
Składniki na spód:

  • 120 g maki z ryżu brązowego
  • 20–25 g drożdży świeżych
  • letnia woda
  • sól

 

 

Wykonanie:

Drożdże rozrabiamy w 100 ml letniej wody, dodajemy do suchych składników, dokładnie mieszamy i odstawiamy w cieple miejsce na 20 min. Nagrzewamy piekarnik do 250 stopni. Bez termoobiegu.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy. Wstawiamy do pieca na około 5–7 min, żeby się lekko podpiekło. W międzyczasie przygotowujemy „górę” pizzy. U mnie: sos pomidorowy z bazylią, czosnkiem, papryką oraz pierś kurczaka w curry, mozzarela, papryka świeża, ostre papryczki, oliwki zielone. Ciasto wyciągamy z pieca, smarujemy sosem, obkładamy wybranymi składnikami. Pieczemy w 220 stopniach 20 min. Na ostanie 5 min włączyłam termoobieg i opiekanie.

 

Kinga Żuralska

Pasjonatka sportu i zdrowego stylu życia. Trenerka personalna z Trójmiasta.

 

Fot. Archiwum własne autorki przepisu