Pizza z kalafiora

 

IMG_4090 Składniki:

Na spód:

1 kalafior

2 jajka

pół szklanki sera parmezan

sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

sos pomidorowy

ser mozzarella (opcjonalnie)

3 pieczarki

1 ząbek czosnku

1 awokado

garść rukoli

 

Wykonanie:

Surowy kalafior myjemy, kroimy na małe kawałki, po czym blendujemy na małe cząsteczki. Gotową masę przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy naczynie i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie przeciskamy uzyskaną masę przez gazę, aby odsączyć wodę. Do suchej masy dodajemy jajka, ser parmezan, sól oraz pieprz. Mieszamy wszystko razem na jednolite ciasto. Następnie układamy je na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 15 minut. Na świeżo upieczonym spodzie rozsmarowujemy sos pomidorowy, rozsypujemy ser mozzarella, układamy pieczarki oraz czosnek. Wkładamy pizzę do piekarnika na kolejne 15 minut. Po tym czasie pizza jest gotowa do udekorowania. Na wierzch układamy kawałeczki awokado oraz listki rukoli. Pamiętajcie, że na gotowe ciasto możecie dobierać dodatki według uznania i komponować własne pizze.

 

 

IMG_4700Weronika Kurka
Absolwentka Nowojorskiego Uniwersytetu na wydziale Nutrition and Exercise Science. Pasjonatka ludzkiego organizmu. Wyznaje zasadę, że zdrowie zewnętrzne zaczyna się od wewnątrz. Promuje „czyste” jedzenie w celu osiągnięcia lepszego samopoczucia oraz korzyści zdrowotnych. Na co dzień układa diety i pomaga ludziom w realizacji ich zdrowotnych celów. Do klienta podchodzi holistycznie. Prowadzi własny fanpage (Weronika Kurka – Coach Holistycznego Żywienia) na Facebooku oraz stronę (eatcleanstayleanblog) na Instagramie, gdzie zamieszcza zdrowe przepisy oraz ciekawostki na temat żywienia i zdrowia.