Sernik na kokosowym spodzie

Sernik na kokosowym spodzie – idealna propozycja na deser w wersji fit


Składniki na spód:

80 g odżywki białkowej (u mnie waniliowa)

60 g mąki kokosowej

40 g pasty kokosowej

60 g zblendowanych orzechów nerkowca

50 g olej kokosowy (rozpuszczony)

15 g karob (może być kakao)

Wykonanie:

Wszystkie składniki łączymy, powinno wyjść plastyczne ciasto, które z łatwością uformujemy na dnie tortownicy wyłożonej papierem. Wkładamy do lodówki i przygotowujemy masę:


Składniki na masę:

800 g jogurtu greckiego

250 g mleka kokosowego (gęsta część, u mnie real thai)

25 g żelatyny rozpuszczone w 100 ml gorącej wody

30 g mleka kokosowego w proszku

ksylitol (puder) opcjonalnie

Wykonanie:

Jogurt łączymy z gęstym mlekiem, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i miksujemy, na koniec dodajemy mleko kokosowe w proszku i ksylitol. Masę wylewamy na lekko schłodzony spód, ozdabiamy owocami. Polecam wyjąć z lodówki 30 minut przed podaniem.

 

O autorce:

Renata Chabasińska

Absolwentka Wyższej Szkoły Bankowej w Toruniu na kierunku finanse i rachunkowość. Doradca ds. żywienia i trener personalny, a prywatnie mama trzech chłopców. Uczestniczka wielu kursów i szkoleń, nieprzerwanie pogłębia swoją wiedzę i umiejętności, zarówno z zakresu różnych form aktywności fizycznej, jak i z nowoczesnego podejścia dietetycznego. Sport jest jej wielką pasją od najmłodszych lat, dlatego za cel postawiła sobie zarażanie tym innych ludzi.

fot. archiwum R. Chabasińska