Szybkie ciastka owsiane

Szybkie ciastka owsiane

(bez mąki, jaj, cukru i tłuszczu)

ciastka_owsiane

 

Składniki (na ok. 30 sztuk):

Baza:

  • 4 banany średniej wielkości
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki siemienia lnianego (zmielonego),
  • 5 łyżek otrąb (żytnie, pszenne, owsiane lub inne)
  • 1/3 szklanki mleka zwykłego lub roślinnego

Dodatki:

  • ulubione bakalie: żurawina i migdały (na zdjęciu), rodzynki, orzechy (włoskie, laskowe itp.), suszone śliwki, pestki słonecznika
  • dla łasuchów: kawałki gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Zblenduj banany na gładką masę. Dodaj siemię lniane, mleko, płatki owsiane i otręby. Wszystko wymieszaj. Następnie dorzuć żurawinę i posiekane migdały lub inne ulubione bakalie. Pozostaw mieszaninę na 5 min. Uformuj ciastka i piecz do zarumienienia w temperaturze 180 st. C.

 

Natalka Puciłowska

Instruktorka fitness i dietetyczka z Warszawy.

Współwłaścicielka firmy „Ciało i Zdrowo”.

 

Fot. archiwum własne autorki przepisu