Wegańskie batony orzechowo-daktylowe

Składniki:
Ilość na oko
– daktyle (stanowią bazę batonów);
– ulubione orzechy i nasiona: u mnie migdały, orzechy włoskie, siemię lniane;
– masło orzechowe (100% orzechów);
–  świeżo zaparzona, mocna kawa;
– wiórki kokosowe;
– mleko roślinne np. ryżowe;
– kakao naturalne lub karob dla alergików.

Przygotowanie:
Namocz daktyle w mieszance mleka i kawy. Gdy  daktyle będą już miękkie, ale nie rozpadające się, zblenduj je (bez mleka) na gładką masę z dodatkiem kakao. Orzechy i migdały posiekaj i wraz siemieniem lnianym dodaj do masy daktylowej. Wymieszaj wszystko dodając wiórki kokosowe i masło orzechowe. Całość przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub do  plastikowego pudełka i włóż do lodówki na parę godzin. Schłodzoną masę pokrój w dowolne kształty. Najlepiej przechowuj batony w lodówce. SMACZNEGO!