Wielkanoc w wersji fit

Na świątecznym stole nie może zabraknąć tradycyjnych potraw, co nie znaczy, że nie można ich przygotować w mniej tradycyjny sposób. Ania Zientalska, dietetyczka i propagatorka zdrowego stylu życia oraz autorka fanpage Żryj Zdrowo by Ania Zientalska, przygotowała kilka propozycji świątecznych dań w wersji fit.

Jajka z sosem ziołowym

Nowy obraz (2)

Składniki:
• ok. 1 szklanki liści świeżych ziół np. bazylii, kolendry
lub zielonych liści natki pietruszki, koperku, rzeżuchy
• 180 g jogurtu naturalnego (mały kubeczek)
• 2 łyżki oliwy extra vergine
• 1 łyżeczka musztardy
• sól i pieprz

Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksować dokładnie w blenderze, doprawić solą i pieprzem. Podawać z jajkami, udekorować dowolnymi zielonymi listkami.

Żurek bez zbóż – czyli paleo żurek

Nowy obraz

Składniki na zakwas:
• 250 ml wody
• 50 g mąki kasztanowej
• 1-2 ząbki czosnku
• kilka ziaren ziela angielskiego
• 2 liście laurowe

Składniki na żurek:
• 600 ml wywaru z warzyw (może być z warzywami)
• 600 ml wody z kiszonych ogórków
• 250 ml zakwasu kasztanowego
• 400 g białej kiełbasy
• 100 g boczku parzonego
• 2 ząbki czosnku
• kawałek chrzanu z kiszonych ogórków
• 2 łyżeczki masła
• 1 łyżeczka suszonego majeranku
• sól
• pieprz
• 1 płaska łyżka odtłuszczonego siemienia lnianego (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Do wyparzonego, ostudzonego słoika wsypujemy mąkę kasztanową i ciągle mieszając zalewamy ciepłą,
przegotowaną wodą. Dodajemy obrane ząbki czosnku, ziele angielskie, liść laurowy.
Krawędź słoika przykrywamy gazą i mocujemy gumką. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż skwaśnieje. Z moich doświadczeń wynika, że wystarczą trzy dni.

Przygotowanie żurku:
Boczek kroimy w plastry lub paski, podsmażamy na patelni. Do zagotowanego wywaru warzywnego
wrzucamy chrzan z kiszonych ogórków, surową białą kiełbasę w całości, podsmażony boczek. Kiełbasę
wyciągamy po ugotowaniu (ok. 15-20 minut), odstawiamy do wystygnięcia i kroimy w plastry. Do wywaru dodajemy wodę spod ogórków i zakwas kasztanowy. Przyprawiamy pieprzem, czosnkiem roztartym w moździerzu z solą i suszonym majerankiem. Wrzucamy plastry kiełbasy i gotujemy jeszcze ok. 15 minut na małym ogniu. Tuż przed końcem, mieszając rozpuszczamy w zupie masło. W razie potrzeby możemy zagęścić odtłuszczonym siemieniem lnianym. W tym celu odlewamy trochę żurku (ok. 100 ml) do filiżanki, dodajemy siemię lniane i mieszamy aż się połączą. Następnie, cały czas mieszając, dodajemy rozpuszczone siemię do reszty żurku.

Rolada z indyka, faszerowana cukinią, fetą i suszonymi pomidorami

Nowy obraz (1)
Składniki:
• 1 filet z indyka 800 g
• 100 g szynki dojrzewającej (włoskiej, parmeńskiej,
serrano)
• 3 łyżki oliwy
• potrzebne będą: 4 wykałaczki

Nadzienie:
• po 1 łyżeczce oliwy i masła
• 1/2 cukinii
• 1/2 cebuli
• 1 ząbek czosnku
• 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
• pół pęczka natki pietruszki
• 30 g sera mozzarella (żółta, tarta)
• 60 g sera feta
• 6 kawałków suszonych pomidorów

Przygotowanie:
Mięso opłukać, osuszyć, położyć na desce, przykryć papierem do pieczenia i roztłuc tłuczkiem na cieńszy
filet, ok. 1,5 cm grubości. Doprawić go solą, pieprzem oraz natrzeć 1 łyżką oleju ze słoika z suszonymi pomidorami.
Przygotować nadzienie: na patelni roztopić masło z oliwą. Dodać startą na tarce cebulę i starty czosnek, doprawić tymiankiem i smażyć przez 2 minuty. Dodać startą na tarce nieobraną cukinię i smażyć przez ok. 5 minut aż cukinia odparuje, ale będzie cały czas zielona.
Na koniec doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z patelni i dodać posiekaną natkę pietruszki, ostudzić. Dodać tartą żółtą mozzarellę. Filet położyć na desce (gładką stroną do spodu). Pośrodku wyłożyć pasek nadzienia z cukinii, na wierzchu położyć fetę pokrojoną w kosteczkę, na koniec kawałeczki suszonych pomidorów. Zawinąć roladę, łączenie spiąć wykałaczkami. Na roladzie ułożonej łączeniem do góry położyć zachodzące na siebie plasterki szynki. Podwinąć je pod spód rolady.
Włożyć do naczynia żaroodpornego, cały czas łączeniem do góry. Posmarować 2 łyżkami oliwy ze słoika
po suszonych pomidorach, odstawić na ok. 2 godziny (w temp. pokojowej).
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Wstawić naczynie z roladą do piekarnika, na dno wlać 4 łyżki wody lub białego wina i piec przez 37 minut. Po upieczeniu odczekać minimum 5 minut przed pokrojeniem mięsa. Przed pokrojeniem wyciągnąć też wykałaczki.

Sałatka z łososiem wędzonym, rzodkiewką, pietruszką i awokado

Nowy obraz (3)
Składniki:
• sałata dekoracyjna
• łosoś wędzony (polecam wędzonego na gorąco) około 60 g
• 1/2 awokado
• kilka rzodkiewek
• szczypiorek
• koperek
winegret :
• 3 łyżki oliwy extra vergine
• 1 łyżka miodu
• 2 łyżki soku z cytryny
• szczypta startej skórki,
• sól i pieprz
• plus opcjonalnie 1 łyżeczka musztardy francuskiej (wieloziarnistej)

Przygotowanie:
Sałatę opłukać, porwać i położyć na talerzach, ułożyć kawałki łososia i pokrojone awokado.
Posypać pokrojoną na plasterki rzodkiewką, szczypiorkiem i udekorować koperkiem. Polać
winegretem (najpierw wymieszać wszystkie składniki). Można dodać pestki dyni lub słonecznika.

Pieczony filet z indyka w sosie pomarańczowym

Nowy obraz (4)
Składniki:
• 600 g filetu z indyka (bez skóry i kości)

Marynata i sos:
• 3/4 szklanki soku pomarańczowego
• 3 łyżki powideł brzoskwiniowych
• 2 łyżeczki kurkumy w proszku
• 2 łyżki octu ryżowego lub 1 łyżka octu winnego
• 1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku (ostrej)
• 5 gałązek tymianku
• 2 łyżeczki tartego imbiru (opcjonalnie)
• 3 łyżki masła
• 50 g suszonej żurawiny

Kasza jaglana z morelami:
• 1 szklanka kaszy jaglanej
• 500 ml bulionu jarzynowego lub drobiowego lub wody
• sól i pieprz
• 1 łyżeczka masła
• świeży tymianek, 1 łyżeczka listków
• 100 g suszonych moreli

Przygotowanie:
Filet opłukać, włożyć do niedużego garnka, wsypać 1 łyżeczkę soli i zalać zimną wodą. Odstawić na 15 minut. W rondelku zagotować składniki marynaty: sok pomarańczowy, powidła brzoskwiniowe, kurkumę, ocet, paprykę, gałązki tymianku, imbir. Dodać 1/2 łyżeczki soli morskiej. Po zagotowaniu odstawić z ognia i ostudzić. Indyka wyjąć z wody, włożyć do woreczka foliowego na mrożonki i wlać ostudzoną marynatę. Zawiązać lub zapiąć woreczek, mięso przemieszać aby równomiernie pokryło się marynatą, włożyć do lodówki na około 12 godzin.
Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Do formy żaroodpornej włożyć mięso wyjęte z marynaty
(marynatę zlać do miseczki). Do naczynia wlać 1/2 szklanki wody, mięso polać 1/2 szklanki marynaty,
wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia przez 60 minut (większe filety należy piec trochę dłużej). Jeśli mamy odpowiedni termometr możemy sprawdzić temp. w środku najgrubszej części mięsa (powinno być 70-74 stopnie).
W trakcie pieczenia 4 razy polewać mięso marynatą. Na koniec wyjąć formę z piekarnika, odłożyć (odczekać minimum 10 minut przed pokrojeniem aby nie uciekły nam soki z mięsa). Mięso wyłożyć na talerz a do naczynia z sosem włożyć żurawinę. Formę postawić na gazie i zagotować. G otować na małym ogniu przez około 5 minut aż sos trochę się zredukuje. Odstawić z ognia, dodać masło i mieszając roztopić. Wyłowić tymianek. Sos jest już gotowy.
W czasie gdy piecze się indyk możemy ugotować kaszę jaglaną. Zagotować 2 szklanki bulionu lub wody, dodać kaszę, doprawić pieprzem i solą (w razie potrzeby, zależy od tego jak słony był bulion). Dodać listki tymianku i masło. G otować pod przykryciem na małym ogniu przez około 18 minut (w tym czasie kasza wchłonie cały płyn). Wysypać ugotowaną kaszę do miski, dodać posiekane morele i wymieszać. Podawać z mięsem polewać sosem.

Jajka zapiekane w formie na muffiny

Nowy obraz (5)
Składniki:
• 6 plasterków suszonej szynki (parmeńskiej, serrano)
• 6 kawałków suszonych pomidorów w oleju
• 6 jajek
• Do podania: sól, pieprz, rzeżucha, pieczywo

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Wgłębienia formy na muffiny posmarować olejem z suszonych pomidorów, każde wgłębienie wyłożyć plasterkiem szynki, na dno położyć kawałek suszonego pomidora i wbić jajka. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut.
Wyjąć z piekarnika, obkroić nożem koszyczki i wyjąć je na talerz. Podawać z solą, pieprzem, pieczywem
i rzeżuchą. Można też położyć na liściach sałaty.

Sernikomakowiec bez sera

Nowy obraz (6)
Składniki:
• 1 szklanka maku
• 1 szklanka daktyli suszonych
• 1 szklanka kaszy jaglanej
• 2 szklanki wody
• 1 szklanka + 3 łyżki mleka roślinnego
• 1 kostka 180 g tofu naturalnego
• 4 łyżki ksylitolu lub cukru kokosowego
• sok z 2 cytryn
• 100 gramów rodzynków (niesiarkowanych)
• 1 gorzka czekolada (u mnie 70 % kakao)

Przygotowanie:
Daktyle zalewamy wodą na min. 2 godziny albo gotujemy na parze przez kilka minut.
Kaszę jaglaną dokładnie przepłukujemy wodą i gotujemy w 2 szklankach wody, aż będzie bardzo miękka (ok. 20 minut) Do kaszy dodajemy pokrojone w kosteczkę tofu, szklankę mleka roślinnego, ksylitol/cukier kokosowy i sok z dwóch cytryn. Blendujemy razem na gładką masę.
Dodajemy rodzynki i mieszamy. Przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem (u mnie 22 x 22 cm) i wstawiamy do lodówki. Mak mielimy w młynku do kawy. Daktyle dokładnie odsączamy i blendujemy, aż powstanie gęsta masa. Dodajemy mak i blendujemy razem. Masę makową wykładamy na masę jaglaną.
Czekoladę roztapiamy razem z 3 łyżkami mleka roślinnego.
Polewamy ciasto i schładzamy w lodówce.

Fot. Ania Zientalska

Kontakt do autorki: www.zryjzdrowo.pl